ENGELSE SPRINGER SPANIEL

De Engelse Springer Spaniel is een van de oudste spanielrassen. Van oorsprong is het een veelzijdige jachthond die wordt gebruikt om het wild op te stoten uit de dichte dekking. In het Engels noemt men dit “to spring the game” en hieraan heeft dit ras zijn naam te danken. Daarnaast is de Engelse Springer Spaniel ook een goede apporteur van het geschoten wild. Afgezien van zijn kwaliteiten als jachthond, is de Engelse Springer Spaniel ook zeer geschikt als gezelschapshond.

Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een ‘look-alike’ kijk op de pagina ‘Waarom een stamboomhond?‘. 

ras

De Engelse Springer Spaniel heeft lobvormige oren en een dichte, weerbestendige vacht. De kleur van de vacht is leverkleurig en wit, zwart en wit, of elk van deze kleuren met een tan-aftekening. 

Halverwege de vorige eeuw is er een scheiding ontstaan tussen jacht- en showlijnen, waarna er in feite twee verschillende typen zijn ontstaan. De honden uit de showlijnen zijn over het algemeen iets groter en zwaarder dan de honden uit de jachtlijnen. Bovendien hebben de honden uit showlijnen iets langere oren die wat lager zijn aangezet.

De schofthoogte van de Engelse Springer Spaniel is ongeveer 50 cm. Het gewicht varieert van 20 – 25 kilo.

karakter

De Engelse Springer Spaniel is een vrolijke en actieve hond. Zijn vriendelijke karakter zorgt ervoor dat hij lief is met kinderen en dat hij sociaal is in de omgang met andere honden. Het is een intelligente hond met veel “will to please” die wel een consequente opvoeding nodig heeft om zijn uitstekend ontwikkelde jachtinstinct in goede banen te leiden. Over het algemeen zijn de honden uit showlijnen wat rustiger van aard dan de honden uit jachtlijnen, maar voor beide typen geldt dat zij mentaal en fysiek voldoende moeten worden uitgedaagd zodat zij hun energie kwijt kunnen.

verzorging 

Voor beide typen geldt dat het raadzaam is om regelmatig te controleren op klitten achter de oorschelp. Na een jachtdag of na een stevige wandeling door de bossen moet de vacht worden vrijgemaakt van achtergebleven takjes en moeten de voetzolen worden gecontroleerd op eventuele wondjes. Verder is een kam- of borstelbeurt op zijn tijd voldoende om de vacht op peil te houden. Vanwege hun overvloediger beharing en langere vacht is er bij honden uit showlijnen meer aandacht nodig voor hun vachtverzorging. Hun vacht zal af en toe getrimd moeten worden. 

gezondheid

De rasvereniging; Engelse Springer Spaniel Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Engelse springer spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, en ECVO-oogonderzoek

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

fci informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 2

FCI nummer 125

rasvereniging

Engelse Springer Spaniel Club NederlandWebsite

http://www.engelsespringerspanielclub.nl/

emailinfo@engelsespringerspanielclub.nl

bron: raad van beheer